Polyeten (PE) – idealiskt material för kemförvaring

Lätta och smidiga men ändå robusta och mycket resistenta mot syror och baser: Polyeten (PE) anses (av naturskyddsföreningen) vara en ofarlig termoplast och ett idealiskt material för förvaring av kemikalier. Polyeten är också ett material som är lätt att hålla rent och ett förhållandevis tyst material - vilket bidrar till en arbetsmiljö utan onödigt skrammel.

I vår webbshop erbjuder vi ett omfattande sortiment av praktiska produkter tillverkade av polyeten (PE) testade och godkända  – från uppsamlingskärl till kannor och tankar.


Säker invallning av kemikalier

Uppsamlingskärl och avtappning

För miljösmart förvaring av kemikalier finns spillbrickor, uppsamlingskärl för fat och IBC samt golvinvallning av högkvalitativ polyeten. Tack vare PE-materialets egenskaper är dessa idealiska för säker lagring av syror, baser, alkoholer, oljor och andra miljöfarliga ämnen. För uppsamlingskärl IBC finns modeller  utrustade med en extra stor integrerad avställningsyta för avtappningskärl vilket ger en kombinerad lagrings- och avtappningsstation. Säkerhetskanter förhindrar IBC-behållaren från att glida och under uppsamlingskärlet finns urtag anpassade för säker transport och förflyttning med gaffeltruck eller andra lyftvagnar.

Uppsamlingskärlen av polyeten har ett allmänt byggnadsgodkännande från DIBt, ett oberoende institut för byggteknik i Berlin. För att erhålla detta godkännande måste kärlet testas med fyrfaldig belastning. DENIOS uppsamlingskärl klarade upp till 16 tons last och har godkänts i belastningstestet.

 

 

 

Skåp med invallning - inom och utomhus

För förvaring av exempelvis frätande ämnen såsom syra och bas i arbetslokaler är miljöskåp och kemikalieskåp av PE det optimala valet. I vår webbshop finns ett omfattande sortiment av PE skåp i olika storlekar. För utomhusbruk rekommenderar vi våra fatskåp med integrerad invallning. Dessa är särskilt utvecklade och anpassade för säker och smidig lagring av 200- liters fat och IBC:er.


Praktisk avtappning

Minska spill och kladd med: kannor, trattar, kranar

Polyetenkannor, trattar och kranar ger en säker och pålitlig av- och omtappning av frätande ämnen och miljöfarliga ämnen.  FALCON kannor LubriFlex är gjorda av hållbar PE och har utvecklats speciellt för en säker, ren och bekväm dosering av vätskor. De är särskilt lämpliga för användning av smörjmedel.


Emballage och kemtankar

Vardagsfavoriter

DENIOS sortiment innehåller IBC, fat och dunkar av högkvalitativ polyeten i alla vanliga storlekar. Med våra transportbehållare för farligt gods erbjuder vi även behållarlösningar av PE enligt giltiga typtest och godkännanden enligt UN och ADR. Industritankar av PE med volymer upp till 5000 liter är idealiska för förvaring av stora mängder kemikalier eller livsmedel (icke uppvärmda).


Distribuera, lagra och sortera

Perfekt för materialhantering, återvinning och avfallshantering

Tippcontainer och behållare av polyeten är mycket användarvänliga tack vare deras optimala materialegenskaper: De är robusta, dimensionellt stabila, tillverkade utan skarvar samt lätta att rengöra. Tack vare sin lätta vikt är de enklare att köra runt vilket bidrar till bättre ergonomi på 4arbetsplatsen. Tippcontainern av PE kan tömmas manuellt genom att lutning över hjulaxeln i en grop eller ner från en lastbrygga. Tippcontainers av plast är perfekta för materialhantering, återvinning och avfallshantering.

 

 

 


Värt att veta på temat polyeten

Polyeten anses vara en ofarlig termoplast och ett idealiskt material för förvaring av kemikalier. Termoplast kan, till skillnad från härdplast, både smältas ned och formas om efter tillverkning. Polyeten (PE) har hög motståndskraft mot syror, baser, alkoholer, oljor och andra miljöfarliga ämnen. En annan fördel: PE är absolut korrosionsfri. Notera att brandfarliga ämnen ska förvaras i invallning av stål.

Tack vare Polyetens låga vikt är det mycket lätt att hantera jämfört med andra material. Samtidigt är PE också robust, hållbart och skramlar inte lika högt som exempelvis stål. Polyeten produkter är tillverkade utan skarvar vilket gör dem lätta att rengöra. Polyeten har en termostabilitet (tål temperaturer ned till -60 °C) vilket gör dem idealiska för industriell användning både inomhus och utomhus. Riktiga all-rounders helt enkelt!

Beroende på materialets densitet, delas PE in i olika grupper:

•    HDPE (hög densitet)
•    MDPE (medium densitet)
•    LDPE (låg densitet)
•    LLDPE (linjär lågdensitets PE)

De olika sorterna har olika materialegenskaper. Till exempel, LDPE har mycket liten motståndskraft mot kolväten, medan HDPE även kan användas för tankar.

Notera att polyeten INTE är lämpligt för lagring av brandfalig vara eller ihop med varma livsmedel då risk finnas att den släpper ifrån sig plastkemikalier

Polyeten pulver

Är polyeten lämpligt för förvaring av dina kemikalier?


Är du osäker på om en polyeten är lämpligt för förvaring av dina kemikalier? Ta en titt på vår medie resistens lista.

Media resistens lista

DENIOS produktion

Kvalitet från egen produktion

DENIOS PE produkter tillverkas genom rotationsgjutning. Polyetenpulver i beräknad mängd värms upp och roteras i ihåliga gjutformar. Genom att rotera formarna får pulvret kontakt med den inre ytan och smälter i ett jämt lager till den önskade tjockleken.

Det verktyg som behövs vid rotationsgjutningen skapar vi själva i vår egna verktygstillverkning. Vid tillverkning används endast material som uppfyller EU:s plastkrav.

Läs mer om vår produktion

Vi hjälper dig gärna!

Har du frågor eller funderingar? Hör av dig till oss. Vi hjälper dig gärna!