Bättre arbetsmiljö med rätt belysning

Sidan är under produktion. Mer info kommer inom kort!

Eftersom rätt belysning på arbetsplatsen är inte bara viktig för hälsa och välbefinnande utan också en säkerhetsfråga har vi sammanställt en guide för belysning på arbetsplatsen. Med rätt ljusförhållanden slipper du stå oproduktiv och trött i mörkret. 

Självklart hittar du passande lampor och belysningssystem i shopen:  

Klicka hem belysning


Fixa belysningen med 5 tips 

Förutom att dålig belysning försämrar koncentrationen och produktiviteten på arbetsplatsen ökar den även risker för olyckor. Felaktig belysning ger fysiska besvär som brännande ögon eller huvudvärk vilket inte bara gör att du mår sämre, det har också en negativ inverkan på hur ofta fel uppstår i arbetsprocessen. En alltför mörk arbetsmiljö ökar risken för olyckor då potentiella riskkällor inte uppfattas lika bra.

Typiska olyckor vid otillräcklig belysning uppstår när man snubblar, halkar eller faller. På liknande sätt kan även en för stark belysning orsaka problem om anställda bländas av olämpliga eller felaktigt riktade ljuskällor. För att du ska slippa dessa risker har vi satt samman en lista med 5 tips för belysning på arbetsplatsen:

1. Minska risken för bländning

För att anställda inte ska bli bländade under arbetsprocessen bör lampor och belysning som säkerställer en lämplig belysning i arbetsområdena väljas. De bör också vara fästa eller placerade på arbetsplatsen med hänsyn till driftförhållandena. Själva ljuskällan i takarmaturen ska aldrig ligga synlig eftersom det orsakar bländning. Undvik också blanka tak och väggar som kan ge irriterande bländande ljus. Du kan också förhindra bländning genom att minska skillnaderna i ljusstyrka mellan bländningsskällan och miljön. Exempelvis uppnår du detta genom att placera din skärm på kontoret så att den står vinkelrätt mot fönstret. 

2. Har du rätt ljusstyrka?

Använd vitt ljus i arbetslokalen. Det minskar sömnhormonet melatonin och du känner dig piggare. För vanligt kontorsarbete ska det vara minst 500 lux vid arbetsytorna och 300 lux i allmänbelysningen. Eftersom ex. ritarbete och annat kräver en högre synskärpa ska det vara 1500 lux vid arbetsytorna och 500 lux i allmänbelysningen. Med arbetsmiljöverkets app. som heter ljus kan du kontrollera både ljusstyrkan och om det finns flimmer hos dig.

3. Variera varmt och kallt ljus

Stimulera sinnet genom att variera mellan varmt och kallt ljus. Använd kallt ljus i arbetslokalerna, där du ska vara pigg och alert och varmt ljus i övriga lokaler. Eftersom en varm belysning ger en ombonad och mysig effekt passar det extra bra i lunch- och pausrum.  

4. Se över nödbelysningen

Om den allmänna belysningen stängs av vid ett strömavbrott hjälper nödbelysning dig att hitta ut och att undvika akuta farliga situationer. Vid planering av belysning bör bestämmelserna i Europastandarden SS-EN 1838:2013 beaktas. Där specificeras ljuskrav för utrymningsbelysning och reservbelysning som bör installeras i utrymmen eller på platser där sådana system krävs. Den är främst tillämplig för platser dit allmänhet eller anställda har tillträde. Använd även standard SS-EN 13032-3:2007 Ljus och belysning - Mätning och presentation av fotometriska data för ljuskällor och ljusarmaturer där del 3: presenterar data för nödbelysning på arbetsplatser

5. Minska kostnader med LED-belysning

Förutom att LED-lampor är energieffektiva har de även en lång livslängd och låg miljöpåverkan. Men det gäller att se upp så att inte LED-lamporna bländar och flimrar eftersom det kan orsaka trötthet, huvudvärk och allmänt obehag.  Eftersom du inte kan se LED-lampans flimmer med blotta ögat är det viktigt att med jämna mellanrum kontrollera lamporna. Det kan man enkelt göra genom att rikta sin mobilkamera mot lampan på någon decimeters avstånd. Om kraftiga mörka linjer, som vandrar i sidled över mobilskärmen syns är det sannolikt flimmer. Men viktigast av allt är att komma ihåg att LED-belysning i mörka lokaler bara är ett komplement och att det aldrig kan ersätta hälsoeffekterna som riktigt dagsljus ger.

 

I DENIOS sortiment hittar du energisnåla taklampor, LED-lampor, golvlampor, skrivbordslampor, lupplampor och nödbelysning.  Vi erbjuder olika modeller med snygg design och högsta kvalitet där ljusflödet kan anpassas och ändras beroende på aktivitet i rummet.

Köp eller läs mer om DENIOS: Belysning och nödbelysning

Undantagna ändringar och fel. All information som lämnats till har undersökts noggrant. Däremot kan DENIOS AB inte garantera aktualiteten, korrektheten, fullständigheten eller kvaliteten på den information som lämnas.

Vi hjälper dig gärna!

Behöver du en personlig rådgivning om produktval eller belysning i allmänhet? Kontakta oss! Vårt team hjälper gärna till.